mandag 24. oktober 2011

Høstmat på mørke dager

Nå er jeg tilbake!
Mørketiden slo meg for fullt og gjorde meg trøtt og lite lysten på å bruke ettermiddagene mine på å lage mat. Dette har bare gjort meg enda trøttere og etter hvert har jeg blitt mer oppmerksom på hvor stor innvirkning nok og riktig mat har å si for hvordan jeg har det med meg selv. Derfor håper jeg at jeg kan bruke bloggen min som en motivator for å holde meg til de gode vanene mine hele vinteren igjennom og håper jeg kan inspirere flere til å gjøre det samme :)

Her er iallefall en kjempegod rett som passer utmerket godt på høstmørke dager som denne. Det er en vietnamesisk grøt som jeg har lært å lage av min kjære svigermor! Vietnamesere lager den også gjerne hvis de er litt forkjølet eller syke, fordi den varmer godt, er lett fordøyelig, vekker appetitten og er lett å få i seg hvis en i tillegg har litt dårlig matlyst!

Slik lager jeg den:
Kok en rå høns eller kylling på svak varme i en stor kjele med lettsaltet vann. (Jeg foretrekker høns, for jeg syns det har en litt mer markant smak, men kylling er litt mindre seig, så det kommer an på hva du foretrekker.) La den stå og trekke i ca 1 time, eller til den er gjennomkokt.Mens hønsen står og trekker, lager du råkosten. Kutt opp kål og gulerot i fine strimler.Min svigermor er veldig nøye med å få perfekte, tynne gulerotstrimler, noe jeg har kopiert, for det syns jeg er best! Slik gjør hun det:(del guleroten inn i biter på ca 6 cm og bruk en grønnsaksskreller til å lage tynne flak. Så legger du dem oppå hverandre i en bunke og kutter fine strimler)

Bland gulerot og kål i en bolle. Så lager du eddikklake- løs opp ca 1 ss sukker i ca 1,5 dl kokt vann og ha i eddik til det er passe surt (hver sin smak!). Ha det over råskosten og bland godt. Så dekker du bollen med plast og lar den stå i kjøleskapet til resten av maten er ferdig. Det kan være greit å vende den litt en gang i blant for å fordele laken. Smak på råkosten før du serverer. Er den for tam, har jeg bare hatt over litt mer eddik.

Når hønsen er ferdigkokt, tar du den ut av vannet, men ikke hell ut kraften! Så har du i ca 1,5 dl ris i hønsekraften (hvis kjelen din er like stor som min). Selv om du syns det er mye fett på toppen, ikke begynn å ta det av. Det blander seg inn etter hvert og er med på å gi smak. Smak på kraften nå. Er den litt svak på smak, har jeg hatt i littegrann kyllingbuljong, men det skal ikke være mye. Du kan også salte litt til.

Mens risen koker, river du kyllingkjøttet i småbiter (som i kyllingsalat) og har det i en bolle.

Risen skal koke til den grøter seg, men har den blitt helt tykk som risengrynsgrøt, har den kokt for lenge. Den skal være litt flytende. Ha i en løk i halve ringer når risen er halvkokt.Nå smaker du til med salt og sukker og så er retten så godt som klar til å serveres!

Slik serverte vi det i går:I går hadde vi ikke chilli så vi fikk ikke lagd chillisaus. Vi prøvde å erstatte den med kjøpt sweet chilli og tabasco. Det kan du bare glemme. Har du ikke ekte chillisaus kan du droppe å ha det i det hele tatt (oppskrift på skikkelig vietnamesisk chillisaus skal jeg legge ut senere). I tillegg til chillisaus er det vanlig å ha kuttet vårløk og hakket koriander som topping på grøten. Det er kjempe godt! Svigermor har også i tørkede reker i grøten, men dette har ikke jeg gjort, for jeg syns den egentlig er best uten.

Vi pleier å spise grøten med skje og plukke kjøtt og råkost med spisepinner og dyppe i chillisaus. Eller man kan putte kjøtt og råkost i grøten og spise det sammen. Det er uansett kjempe godt! Jeg anbefaler deg å prøve det!
(Er det noen vietnamesere som kikker innom, vil jeg veldig gjerne høre hva dere syns om grøten min :)

2 kommentarer:

  1. Oh, wow, du er jo mer vietnameser enn meg ;-p !! Har du laget goi og cháo gà faktisk, mens jeg lager kjøttkaker og brunsaus ;)

    SvarSlett
  2. Haha! Da er vi vel sånn omtrent på samme sted, bare omvendt da :) Men dette må du jo bare lage da! Det er jo kjempe godt!

    SvarSlett